השגה על שומת ארנונה היא אחד הנושאים בהם אנו מרבים להתעסק, לעתים עבור לקוחות פרטיים ולעתים מדובר בארנונה לעסקים. במאמר זה אנו מבקשים להסביר כמה דברים:
הדבר הראשון הוא הסבר כללי על הגורמים המשפיעים על גובה שומת הארנונה. ולאחר שנבין את הפרמטרים לחישוב הארנונה, נוכל גם לדבר על הגשת השגה ארנונה לרשות המקומית; כלומר באילו נימוקים נוכל לעשות זאת. ונסיים בטיפים שיעזרו לכם להצליח להפחית את שומת הארנונה.
ישנם נושאים נוספים שבהם אנו עוסקים כמו התיישנות ארנונה, גבייה רטרואקטיבית, הגשת עתירה מנהלית כנגד העירייה. ובמקרים מסוימים נושאי הארנונה, והליכי הגבייה יכולים להביא לתביעת לשון הרע! אבל הפעם לא נדון בנושאים החשובים הללו אלא נתמקד בערעור על שומת הארנונה.
ארנונה
הארנונה הוא מס עירוני המוטל על ידי הרשויות המקומיות, והוא כפוף גם לחקיקה ארצית והחלטות של שר הפנים. אך באופ עקרוני לרשויות המקומיות מידה גדולה של חופש בקביעת שיעור המס ומדינות הארנונה.
על פי חוק ההסדרים, ישנם 3 קריטריונים לחישוב גובה הארנונה:
שטח הנכס – שיעור הארנונה נקבע עבור מטר מרובע, ולכן הוא מוכפל בשטח הנכס. נשמע פשוט מאוד, אך בפועל ישנן שיטות חישוב שונות ברשויות המקומיות וזהו יכול להיות מקור לבעיות.
סיווג הנכס – בוודאי ברור לכם כי ישנם נכסים המסווגים למגורים ונכסים המיועדים לעסקים, ולכל אחד נקבע שיעור מס שונה. אך בפועל המצב מורכב עוד יותר, ישנם סיווגים רבים והם שונים בכל רשות מקומית.
אזור הנכס – מדיניות הארנונה נקבעת לפי אזורים. העירייה יכולה לקבוע ארנונה לשכונות שונות, או לקבוע חלוקה אזורית אחרת ובה שיעורי ארנונה שונים.
השגה ארנונה
לצורך הגשת השגה ארנונה צריך קודם כל למצוא את הנימוקים בעזרתם ניתן לחלוק על השומה. מראש נבהיר כי זוהי משימה עבור עורך דין ארנונה המכיר היטב את מדיניות הרשויות המקומיות ויודע כיצד להתנהל בנושאים הללו.
הנימוקים יכולים להיות שונים, והם עשויים להתבסס על כל אחד משלושת הקריטריונים.
למשל כאשר מדובר בשטח הנכס, ניתן לחלוק על אופן המדידה. בהחלט ישנן טעויות מדידה, אך יש להיות זהירים מאוד ולא לגלות כי הטעות היא לטובתכם. מבחינת סיווג הנכס, בהחלט יתכן כי הנכס שלכם לא מסווג בצורה הנכונה; זה שכיח יותר בארנונה לעסקים ולא בתי בתי מגורים. שימו לב כי יתכן כי ניתן להחיל סיווג מסוים על חלק מהכנס, וסיווג אחר על חלקו השני.
ולבסוף אזור הנכס, כדאי לוודא כי הנכס באמת נמצא באזור הארנונה שקבעה העירייה; יתכנו טעויות בנושא.
יתר על כן, ישנם מקרים בהם ישנן זכויות מיוחדות המקנות הנחות בארנונה, כמו למשל זכויות של נכי צה“ל. אם מגיעות לכם זכויות מיוחדות חשוב שתדרשו אותן מהעירייה.
השגה על שומת ארנונה מוגשת למנהל הארנונה בעירייה. יש לעשות זאת בתוך 90 יום מקבלת דרישת התשלום. לאחר ההגשה מנהל הארנונה צריך לבחון את הבקשה ולקבל את החלטתו תוך 60 יום. אי קבלת תשובה בטווח זמן זה, נחשבת בראי החוק לאישור ההשגה.
במידה ומנהל הארנונה דחה את הבקשה, זהו עדיין אינו סוף פסוק. במקרה שכזה ניתן לעתור לוועדת הערעורים של הרשות המקומית. יש לעשות זאת תוך 30 יום ממועד קבלת התשובה של מנהל הארנונה.
ואם ועדת הערר לא קיבלה את בקשתכם, ניתן לפנות לבית המשפט המחוזי. האם כדאי לעשות זאת? את זה כדאי לבדוק באופן אישי עם עורך דין לענייני עירייה היכול לבחון את נסיבות המקרה והסיכויים להצלחה.
השגה על שומת ארנונה
לצורך הגשת השגה על שומת ארנונה, כדאי לפנות אל עורך דין חובות ארנונה. יש להביא את צו הארנונה לשנה הנוכחית, ואם לא התפרסם תוכלו למצוא את הצו של השנה הקודמת. כך נוכל לבדוק את סיווג הנכס, והאם השטח המחושב הוא נכון.
זכרו כי לנכסים רבים ישנם מספר חשבונות ארנונה, מכיוון שהנכס מחולק למספר שטחים. יש להביא את כל המסמכים, הבקשה צריכה לכלול את כל הפרטים על חשבונות הארנונה של הנכס.
לאחר מכן נערוך מכתב השגה ארנונה המציג את הנימוקים. אלו יכולים להיות רק נימוקים הקשורים לסיווג שגוי, חישוב שטח או טעויות בזיהוי. כל נימוק אחר אינו רלוונטי מכיוון שאנו מגישים את ההשגה אל מנהל הארנונה, ועניינים אחרים אינם בתחום סמכותו.
אם אלו סוגיות הקשורות למדידת הנכס, יש לצרף שרטוטי מדידה. אך יתכנו גם מסמכים נוספים שנרצה להגיש כמו תמונות מהשטח, סעיפי החוק שבשמם אנו מערערים או פסקי דין.
עורך דין לענייני ארנונה
השגה על שומת ארנונה היא עניין משפטי ולכן ההיגיון מחייב עורך דין להפחתת ארנונה. עורכי דין העוסקים בנושא יודעים לזהות בעייתיות בשומת הארנונה, ואת הנימוקים הנכונים להפחתת הארנונה. לעורכי הדין הכלים להציג למנהל הארנונה את החקיקה, פסקי הדין וכל הנימוקים העניינים לתיקון השומה.
אנו יודעים מתי כדאי להילחם, ומתי להגיד ללקוח כי חבל על האנרגיות שלו. אך אם נזהה כי ישנה טעות, נילחם עבורכם עד להפחתת שומת הארנונה; דבר שיכול להגיע לסכומים משמעותיים.
עורך דין לשון הרע, גבייה מנהלית, חובות ארנונה ועבודה – אנחנו גם בפייסבוק