fbpx

צרו קשר

054-4548212

כתובתנו

סניף תל אביב: רח' הארבעה 28 סניף ראשון לציון: משה לוי 11

שלחו מייל

roy@roydotanlaw.com

התישנות היטל השבחה

במקרים רבים שואלים אותנו על התישנות היטל השבחה, ולכן החלטנו לעשות סדר בנושא. במאמר זה נסביר מהו היטל השבחה, והחל מאיזה מועד מתחיל מרוץ התיישנות היטל השבחה.

מה זה היטל השבחה

היטל השבחה הוא אחד מההיטלים אותו קובעות הרשויות המקומיות על נכסים. זהו היטל שנובע בעקבות אישור של תכנית, הקלות בתחום הבנייה או התרה של שימוש חורג. מנקודת המבט של הרשויות, אישור התכנית תורם באופן ישיר לעליית ערך הנכס.

לצורך הדוגמה, נניח ובאזור מסוים ניתן היה לבנות בניינים של עד 3 קומות. ועכשיו בעקבות מדיניות חדשה ניתן לבנות בניינים של 10 קומות. אין ספק כי הדבר מעלה את ערך הנכסים באזור. ועל פי תפיסת הרשויות המקומיות, אתם מרוויחים מההחלטה שלהן ולכן הן מצפות לקבל משהו. זהו ההיגיון מאחורי היטל השבחה.

אך שימו לב, אישור של תכנית או התרת שימוש חורג אינו גורם לבעל הנכס לקבל מזומנים לחשבון הבנק שלו. כלומר הוא לא יכול ליהנות באופן מיידי מהשבחת הנכס, ולכן לא ניתן לצפות ממנו לשלם את ההיטל במועד שבו מתרחש האירוע שגרם להשבחת הנכס.

לכן בפועל, אף אחד לא ידרוש מהחייב לשלם את ההיטל ההשבחה עד ליום שבו ימכור את הנכס או יבקש להוציא היתר בנייה למימוש הזכות.

התיישנות היטל השבחה

מה זה התיישנות

התיישנות היא עיקרון חשוב בתחום המשפט, והיא מוגדרת בחוק ההתיישנות התשי“ח-1958. זהו החוק המרכזי בנושא, אך ישנם גם חוקים אחרים המסדירים התיישנות לגבי עניינים מסוימים.

התיישנות בעצם מגדירה חלון זמן שבו בעל דין יכול להחזיק בעילת תביעה כלפי אחר. ובחלוף הזמן לא ניתן לנהל הליכים משפטיים בנושא זה.

ישנן מספר סיבות מדוע המחוקק קבע את עיקרון ההתיישנות:

  • להגן על נתבעים מתביעות ישנות. הבעיה עם תביעות המוגשות בחלוף זמן רב הוא שראיות הולכות לאיבוד, וקשה לנתבע להגן על עצמו.
  • ללא עיקרון התיישנות, כל אדם או עסק, ימצאו את עצמם במצב של סיכון גבוה יותר. למשל אם אדם מבקש להשקיע בעסק, הוא חושש מתביעות משפטיות שיפגעו בהשקעתו. ללא התיישנות, עליו יהיה לעשות את הכמעט בלתי אפשרי ולבדוק  שנים רבות אחורה.
  • ישנו אינטרס ציבורי למנוע עומס מיותר על מערכת המשפט. לתביעות ישנות יש פחות עניין ציבורי, וקושי לברר את העובדות.

התיישנות בהליכים אזרחיים נמשכת 7 שנים, והדבר מעלה שאלה האם ישנה התישנות היטל השבחה?

התיישנות היטל השבחה

כפי שאמרנו בתחילה, היטל השבחה אינו משולם בזמן התרחשות האירוע שהביא להשבחה. הרשות המקומית תדרוש את התשלום רק בעת מימוש הזכות, כמו מועד קבלת היתר בנייה או מכירת הנכס. ואכן יכולים לעבור שנים רבות מהרגע שהתקיים האירוע, ועד לרגע שבו בעל הנכס ימכור או יבקש היתר בנייה.

אז מה קורה אם חלפו 7 שנים? אכן ראינו מקרים בהם בעלי נכסים ניסו לטעון להתיישנות, אך בתי המשפט דחו טענה זו. על פי פסיקת בתי המשפט, מועד מימוש הזכויות בנכס הוא המועד בו מתחיל מרוץ ההתיישנות. כלומר אם חלפו  7 שנים ממועד מכירת הנכס או קבלת היתר בנייה, אז ניתן לטעון שזה מקרה של התיישנות היטל השבחה. הסבירות שזה יקרה שואפת לאפס, אנו חיים בעידן ממוחשב, וצריכה להיות טעות גדולה בשביל שהעירייה תשכח לדרוש את התשלום.

שיהוי בגבייה

לא ניתן לדבר על התישנות היטל השבחה מבלי לדבר על שיהוי בגבייה, טיעון שיכול לסייע לדחות את דרישות התשלום של העירייה במקרים מסוימים; לרבות מקרים בהם השיהוי נופל בתוך תקופת ההתיישנות.

יתכנו מקרים בהם אדם מבקש לבצע פעולה מסוימת, כמו תוספת בנייה או מכירה של הנכס. וכאשר הוא ניגש להסדיר את כל האישורים בעירייה, נופלת עליו דרישת התשלום כרעם ביום בהיר. אלו יכולות להיות דרישות תשלום שונות, לאו דווקא היטל השבחה; למשל זה יכול להיות בעקבות חובות ארנונה.

הנישום תלוי בעירייה, מכיוון שהוא זקוק לאישורים ומסמכים שונים על מנת לבצע את הפעולות. והעירייה פשוט מסרבת – שיטה זו מכונה גבייה פאסיבית. העירייה לא נקטה במאמצי גבייה אקטיביים במשך שנים, ולא יזמה פניות אל החייב. ועכשיו, כאשר החייב מגיע אל העירייה הדברים הללו צפים.

במצב זה הנישום מתמודד לא רק עם דרישת התשלום, אלא תוספות של קנסות וריביות. וסכומים אלו יכולים בקלות להגיע למאות אלפי שקלים. במצב זה יתכן כי תעמוד לזכותו של הנישום טענת השיהוי אפילו אם לא חלפו 7 שנים.

גבייה פסיבית לאחר שנים היא בבחינת שיהוי בלתי סביר בגבייה. אך בניגוד לטענות ההתיישנות שיהוי הוא מושג גמיש יותר, והדבר נתון לשיקול דעתו של בית המשפט.

התישנות היטל השבחה

התישנות היטל השבחה

לסיכום, התיישנות היטל השבחה היא מצב מורכב, לפעמים יתכן כי יש בסיס לטענת ההתיישנות או טענת השיהוי, ולפעמים לא. אם אתם מתמודדים עם גבייה פסיבית, או כל ניסיון גבייה אחר של העירייה בחלוף זמן רב – אל תמהרו לשלם מבלי להתייעץ עם עורך דין לענייני עירייה.

עורך דין מתמחה במיסוי מוניציפלי רועי דותן יסייע לכם בכל הסוגיות הקשורות לחובות לעירייה, הוזלת תשלומי הארנונה של עסק, חובות ארנונה, עתירה מנהלית ארנונה, היטל השבחה או כל סוג של מיסוי עירוני.

עורך דין רועי דותן ברשתות החברתיות.

התישנות היטל השבחה | התיישנות היטל השבחה

 

חובות בהוצאה לפועל

חובות בהוצאה לפועל זה בטח דבר לא נעים. ההוצאה לפועל היא הגוף הממונה על גביית חובות בישראל, ולצורך כך החוק מעניק לה ”שיניים“. כלומר בסמכות

עו“ד חובות

עו“ד חובות מביא איתו את הידע והניסיון המסייע לחייבים התמודד עם החובות וההליכים המשפטיים הקשורים לאותם החובות. זה לא קל ולא נעים להיקלע לחובות, אך

ביטול חובות ועיקולים בהוצאה לפועל

ביטול חובות ועיקולים בהוצל”פ כן, גם לכם מגיעה הזדמנות לחיות ללא חובות! סוחבים תיק הוצאה לפועל בגלל חוב ארנונה או קנסות? המשכורת או חשבון הבנק

גבייה משפטית

לרשויות השלטון ובכלל זאת לרשויות המקומיות, מוסדות התכנון, תאגידי המים וכיו”ב, סמכויות גביה ייחודיות. לצד סמכויות לגבות חובות בדרך האזרחית של הגשת תביעה לבית המשפט

גבייה מנהלית ומשפט מנהלי

לרשויות השלטון ובכלל זאת לרשויות המקומיות, מוסדות התכנון, תאגידי המים וכיו"ב, סמכויות גביה ייחודיות. לצד סמכויות לגבות חובות בדרך האזרחית של הגשת תביעה לבית המשפט

צור קשר

לייעוץ משפטי מקצועי

חשוב לדעת, כי התכנים באתר אינם מהווים בשום פנים ואופן תחליף לייעוץ מקצועי על ידי עורך דין ו/או של כל בעל מקצוע אחר אשר אמון על מתן ייעוץ וליווי של עסקאות אלו.
פתיחה
1
שלום וברכה
שלום וברכה
איך אוכל לעזור?
Call Now Button