שומת ארנונה היא הסכום שנקבע על ידי הרשות המקומית לצורך תשלום מס הארנונה. הרשויות המקומות אלו הן שקובעות את שומת הארנונה על פי תחשיבים שונים, עליהם מייד נדבר.
סוגיות הארנונה הן לא אחת נושא למחלוקות משפטית ומאבקים מול העיריה או הרשות המקומית. וזהו אחד התחומים המרכזיים בהם עוסק עורך דין לענייני עירייה רועי דותן. מאמר זה נועד לספק לכם כיצד ידע כללי בנושא, אך מומלץ לפנות לייעוץ אישי במשרדינו.
ארנונה
גביית הארנונה מוסדרת על ידי פקודת העיריות [נוסח חדש], תשכ“ד-1964 (או פקודת המועצות המקומיות); חקיקה זו מסדירה את הטלת הארנונה ואפן גבייתה, אך ישנה גם חקיקה נוספת רלוונטית וחשובה בנושא הארנונה: למשל חוק הרשויות המקומיות נוגע למקרים של ערר על שומת ארנונה. וישנה עוד חקיקה נוספת הנוגעת להנחות בארנונה, פיצויים על נזקי מלחמה ועוד.
הארנונה היא מס שנועד לממן את פעילותה של הרשות המקומית. הרי כל השירותים שאתם מקבלים מהרשויות המקומיות כמו איסוף האשפה, התאורה ברחוב, הגינות הירוקות והפעילויות השונות המאורגנות על ידי העירייה דורשים מימון. באמצעות גביית המס ניתן לממן את כל שירותי העירייה.
העיריות והרשויות המקומיות תמיד צמאות לכסף, והן קובעות את מדיניות הארנונה שתמלא את הקופה. אך זהו גם כלי באמצעותו ניתן להשיג מטרות אסטרטגיות, כמו למשל למשוך השקעות או עסקים מסוימים באמצעות מדיניות ארנונה אטרקטיבית. ומהצד השני של המטבע נמצאים אתם, התושבים או בעלי עסקים המתבקשים לשלם את מיסי הארנונה.
לא אחת אנו נתקלים במקרים בהם שומת הארנונה גבוהה מידי, אולי בגלל טעות מדידה או אולי בגלל סיווג לא נכון של העסק. ובהחלט ישנם מקרים בהם ניתן לפעול לצורך הפחתת ארנונה לעסקים ובתי מגורים. זהו נושא מורכב למדי, ותמיד כדאי לעשות זאת באמצעות עורך דין הפחתת ארנונה.
וישנן עוד סוגיות נוספות מלבד הפחתת שומת ארנונה. לא אחת אנו מתעסקים בסוגיות של התיישנות ארנונה וגבייה רטרואקטיבית, הרמת מסך ארנונה, בקשה בטענת פרעתי חוב ארנונה ולעתים אפילו תביעת לשון הרע בגין עיקול ארנונה.
שומת ארנונה
לפני שמגישים השגה על ארנונה, כדאי להבין כיצד מחושבת שומת ארנונה. ואני מדגיש כי חשוב שעורך דין העוסק בנושאי מיסוי מוניציפלי יבדוק את הנושא; בוודאי שאינכם רוצים לנהל מאבק נגד העירייה, ולגלות בסוף כי לא רק שלא תקבלו הפחתת ארנונה, אלא גם תוספת חיוב.
שיטת חישוב הארנונה מוגדרת בחוק ההסדרים הקובע: ״הארנונה תחושב לפי יחידת שטח בהתאם לסוג הנכס, לשימושו ולמקומו, ותשולם בידי המחזיק בנכס"
שטח – חיוב הארנונה נעשה על פי מטר מרובע ומחושב על פי שטח הנכס. בפועל זה לא פשוט כפי שזה נשמע מכיוון שלעיריות ישנן שיטות מדידה שונות לחישוב שטח הנכס; שיטת ברוטו – ברוטו, ברוטו – נטו, ברוטו ונטו.
השימוש בנכס – זהו קריטריון משמעותי וחשוב מאוד, ולא אחת אנו מתבססים עליו לצורך הפחתת ארנונה לעסקים. העיריות מסווגות נכסים באופן שונה, כמו למשל נכס למגורים או נכס מסחרי (בפועל ישנם סיווגים רבים מאוד). ולכל סיווג נקבע תעריף ארנונה אחר. כך שאם יש לכם משרד עורכי דין, חברת ייעוץ פיננסי או חנות בגדים – לכל אחד יקבע סיווג ארנונה אחר.
מיקום גיאוגרפי – גם המיקום של הנכס משפיע על תעריף הארנונה. העיריות נוהגות לחלק את העיר לאזורי ארנונה שונים ובכל מקום תעריף אחר.
בשורה התחתונה תחשיב הארנונה הוא פונקציה של שלושת הפרמטרים הללו. חשוב גם לציין כי כל חלק מהנכס יכול לקבל סיווג שונה, וגם זוהי נקודה חשובה לצורך בניית אסטרטגיה להפחתת ארנונה.
שומת ארנונה – עורך דין לענייני ארנונה
לאחר שהבנו מהי שומת ארנונה, ברצוני להזכיר בקצרה כמה מהסוגיות בהן משרדינו מטפל:
התיישנות ארנונה – זמן ההתיישנות על חוב ארנונה הוא 7 שנים; כלומר לאחר שעברו שבע שנים מהמועד שבו החוב נוצר, לא ניתן לגבות את חוב הארנונה; זאת בהנחה שלא ננקטו הליכי גבייה פעילים. למרות זאת במקרים רבים העיריות עשויות לנסות לנקוט בהליכי גביית ארנונה למרות שעבר מועד ההתיישנות.
מי שמבין את החוק ואת פסיקת בתי המשפט יודע כי מכתב המודיע על קיום החוב אינו נחשב להליך גבייה פעיל, ובמקרים אלו אין למהר לשלם ללא התייעצות עם עורך דין חובות ארנונה.
תביעה כספית בגין גבית יתר של ארנונה – ישנם אנשים או עסקים הנאבקים על שומת הארנונה, בודקים היטב ונלחמים על הפחתת שומת ארנונה. אך מה קורה אם לאחר זמן הבנתם כי שילמתם יותר ממה שהייתם צריכים?
במקרים אלו ניתן להגיש תביעה כספית בגין גביית יתר של ארנונה, כמובן יש לאסוף את כל הראיות המוכיחות את הטענה. שימו לב כי לא תמיד אנו ממהרים לפנות לבית המשפט, כדאי תמיד לנסות להסדיר את העניינים ישירות מול מחלקת הגבייה של העירייה.
גבייה רטרואקטיבית – אין להתבלבל בין גבייה רטרואקטיבית לבין גביית חוב ארנונה ישן. גבייה רטרואקטיבית מתייחסת למקרים שבהם הרשות המקומי טוענת לטעות בחישוב הארנונה אשר שולמה, למשל טעות בסיווג הנכס.
גביית ארנונה רטרואקטיבית היא נושא אשר לא אחת מתגלגל אל בתי המשפט. זהו נושא משפטי מורכב, ורק במקרים מיוחדים בתי המשפט מאשרים זאת. בדרך כלל כאשר הנישום אינו תמים, ויש לו חלק בהטיה או הסתרת מידע שהביאה לחיוב שגוי.
למידע וסיוע נוסף בנושא שומת ארנונה, פנו אל משרד עורכי דין רועי דותן – כתובתנו בקישור.