תביעת לשון הרע בגין עיקול ארנונה היא נושא משפטי מעניין שלא רבים מודעים אליו. רועי דותן, עורך דין המתמחה בלשון הרע וגם בנושאי ארנונה, נתקל במקרים רבים בהם אנשים אינם מבינים כי יש להם עילה להגיש תביעה על לשון הרע כנגד העירייה.
במאמר זה נסביר קודם כל מה זה לשון הרע, מה זה עיקול ארנונה, ומה הקשר בין השניים.
תביעה על לשון הרע
אז ראשית כל נסביר מה זה לשון הרע, כפי שהיא מוגדרת בחוק איסור לשון הרע. על פי החוק לשון הרע הוא דבר שפרסומו עלול להשיג את התוצאות הבאות:
- להשפיל אדם בעיני אחרים, להפוך אותו למטרה לשנאה , לבוז או ללעג.
- לבזות אדם בשל מעשיו, התנהגותו או תכונות המיוחסות לו.
- לפגוע במשרתו, בעסקו, במשלח ידו או מקצועו.
- לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו.
- מי שנפגע מלשון הרע יכול להגיש תביעת פיצויים, ולמעשה בתביעה אזרחית לא נדרש להוכיח את כי נגרם לו נזק מהדברים. אך ניתן גם להגיש תביעה פלילית, ולדרוש סכומי פיצוי גבוהים כאשר ניתן לכמת את הנזק.
פלוני א׳ פרסם בפייסבוק שפלוני ב׳ מכוער – האם זוהי לשון הרע? ובכן, האופן בו יגיב אדם לפרסום שכזה הוא סוגיה סובייקטיבית. אך בית המשפט בוחן את הדברים בצורה אובייקטיבית ובאמצעות מבחן האדם הסביר.
עד כאן בנושא לשון הרע, עכשיו נדבר על הקשר בין זה לבין עיקול ארנונה.
עיקול ארנונה כלשון הרע
ארנונה הוא מס אותו מטילה הרשות המקומית, ועליכם לשלם אותו על פי חוק. וכידוע כאשר לא משלמים חובות, בין אם אלו חובות לעירייה או חובות לכל גוף אחר או אדם פרטי, בסופו של דבר מופעלים הליכי גבייה. למשל באמצעות ההוצאה לפועל אשר יכולה גם להטיל עיקולים במטרה לגבות את החוב.
אך כאשר אלו הן חובות עירייה, לעיריות ישנו כוח גדול יותר כנגד האזרחים , והן יכולות להשתמש בהליכי גבייה מנהלית שנויים במחלוקת. כיום העיריות יותר מרוסנות, אך עדיין הבעיה קיימת וישנם אנשים רבים המתמודדים עם עיקולים בעקבות ארנונה.
עד כאן הדברים ברורים, אך מה הקשר בין חוב הארנונה והעיקול לבין תביעה על לשון הרע? על פי פסיקת בית המשפט, מקרים שבהם עיקול הוטל שלא בצדק, יש בכך פגיעה בשמו הטוב של אדם, ומכאן אפשר לדבר על תביעת לשון הרע בגין עיקול ארנונה.
תביעת לשון הרע בגין עיקול ארנונה
עיקולים הם שיטת גבייה לגיטימית המוסדרת בחוק. ישנם סוגים שונים של עיקולים, ובמקרה של חובות ארנונה לא אחת מדובר על עיקול חשבון בנק. אך החוק גם מגדיר את האופן שבו מטילים עיקול, ובין היתר קובע כי יש לשלוח התראה בכתב לפני הטלת העיקול.
הסיבה בגינה מודיעים לאדם על הכוונה להטיל עיקול היא לאפשר לו להציג את טענותיו – למשל יתכן כי יש כאן טעות כלשהי, לרבות ארנונה שכבר שולמה. וכאשר לא מודיעים על כך, בעצם שוללים מהאדם את הזכות להגן על שמו הטוב.
יתר על כך, עיקול חשבון בנק הוא אינו פעולה בין העירייה לבין החייב. פקידי הבנק המטפלים בחשבונו, מנהלי הבנק וצדדים נוספים מייד יחשפו להטלת העיקול, ולכן הדבר נחשב לפרסום ברבים.
במידה והוטל עיקול שלא כדין, ישנה עילת תביעת לשון הרע בגין עיקול ארנונה. כמובן שחשוב לעשות זאת בעזרתו של עורך דין המתמחה בלשון הרע. אך שימו לב כי לא ניתן לטעון כי מדובר בלשון הרע בכל מקרה שבו מוטל עיקול.
כאשר העיקול הוטל כדין (עם התראה), והחייב לא פרע את החוב או לא הגיש בקשת התנגדות, לא יהיה ניתן להגיש תביעה על לשון הרע. העירייה תמיד תוכל להציג את הודעת העיקול, ולהראות כי לחייב הייתה הזדמנות להגן על שמו הטוב ולמנוע את העיקול, ובחר שלא לעשות זאת.
עורך דין המתמחה בלשון הרע
אם שמכם הטוב נפגע, בעקבת הטלת עיקול שלא כדין, או כתוצאה מפרסום פוגעני אחר – עורך דין לשון הרע רועי דותן עומד לשירותכם. סוגיות לשון הרע וסוגיות הארנונה קשורות לחקיקה שונה לחלוטין, אך זהו היתרון של עורך דין רועי דותן; משרדינו משלב בין הניסיון המוניציפלי וסוגיות הארנונה, לבין הניסיון בתביעות לשון הרע.
אצלנו תוכלו למצוא מענה למגוון סוגיות משפטיות לרבות: תביעה על שיימינג, חוב ארנונה בחדלות פירעון, מחיקת חובות ארנונה לעסקים ושירותים משפטיים נוספים. למשרדינו הצלחות רבות במאבקים מול הרשויות המקומיות, עתירות מנהליות וייצוג בתביעות לשון הרע (נתבעים ותובעים).