זכויות עובדים זרים ותנאי העסקה הם דבר המוגדר בחוק, וכל מעסיק חייב להקפיד על שמירה על החוק. והמאמר הבא עשוי להיות קשור אליכם. אם חשבתם כי זכויות העובדים הזרים הם סוגיה הרלוונטית רק לקבלנים או חקלאים המעסיקים עובדים זרים, הרשו לנו לשאול אתכם לגבי המטפל של סבא; ככל הנראה גם הוא עובד זר.
זכויות של עובדים זרים
זכויות עובדים זרים ותנאי העסקה הם עניין המוגדר בחוק – חוק עובדים זרים תשנ“א. חוק זה נועד להסדיר את כל מה שקשור להעסקתם של עובדים זרים בישראל. החוק מתייחס גם להליכים לצורך קבלת ההיתר להעסקת עובד זר, ועד לחובות מעסיקים וזכויות עובדים.
במקרים רבים הבעיות מתעוררות בדיוק מהסיבה שאלו הם עובדים זרים. הם אינם מכירים את הזכויות הקיימות בחוק הישראלי, ובמקרים רבים מגיעים ממדינות עולם שלישי בהן הזכויות הסוציאליות אינן מפותחות כמו בישראל.
יתר על כן הם אינם דוברי השפה, וגם כאשר זכויותיהם נרמסות, הם אינם יודעים למי לפנות. מסיבה זו ישנם ארגונים שונים המנסים להעניק סיוע משפטי לעובדים הזרים אשר זכויותיהם נפגעו.
על מנת לצמצם את המקרים של פגיעה בזכויות עובדים החוק מחייב את המעסיקים על הסכם עבודה אשר תורגם לשפתו של העובד, ומפרט את זכויותיו וחובותיו. העובד צריך לקבל העתק של החוזה.
זכויות עובדים זרים ותנאי העסקה
בכל הקשור לנושאים של זכויות העובדים הזרים והתנאים הסוציאליים, אין שום אפליה בחוק. כלומר עובד זר כפוף לאותה חקיקה ואותן זכויות הקיימות לעובדים ישראלים.
החוק מגדיר שכר מינימום, ביטוח לאומי, הפרשות לפיטורין ועוד זכויות סוציאליות שונות. על המעסיקים להתעדכן בסכומים המתעדכנים מידי שנה.
אך ישנו שוני במקרה של עובדים זרים, והוא החובה של המעסיק להעניק לעובד הזר מגורים הולמים וביטוח רפואי.
שימו לב – הפרת תנאי העבודה של עובד זר היא בבחינת הפרת התנאים לקבלת היתר להעסקת עובד זר. כך שבעצם ההפרה אתם מסתכנים בכך שהיתר העבודה יבוטל.
להלן כמה נקודות מרכזיות לגבי זכויות של עובדים זרים:
- את השכר יש לשלם עד ל 9 לחודש (שכר החודש הקודם). יש להפקיד את השכר בחשבון בנק ישראלי, בו רק העובד הוא בעל הזכויות על החשבון (א יפוי כוח או אף זכות לצד שלישי).
- ניתן לתת רכיב של השכר בתור מזון ומשקאות לצריכה במקום העבודה. אך רק עד 10%, וגם זה חייב את הסכמתו של העובד.
- שכר העובד הוא לפחות שכר המינימום במשק, נכון להיום 5,880 ש“ח לעבודה במשרה מלאה (שכר לפני ניכויים).
- תוספות שכר כמו הוצאות נסיעה אינן חלק משכר הבסיס.
- יש לשלם לעובד עבור שעות עבודה נוספות בהתאם למכסה היומית או השבועית. התשלום עבור שעות נוספות הוא 125% משעה רגילה עד לשעתיים. מעבר לכך התשלום הוא 150%.
- ישנן תקנות מיוחדות עבור עובדי סיעוד ביתיים, עליהם לא חל חוק שעות עבודה ומנוחה (בהתאם לפסיקת בג“ץ). גם בענף הבנייה ישנן תקנות מיוחדות המחייבות להעסיק את העובד לפחות 211 שעות בחודש, כך שיובטחו לו לפחות 29 שעות נוספות.
- העובדים הזרים רשאים ל 9 ימי חג בשנה, ולבחירתם האם לקיים את החגים הישראלים או את החגים הדתיים שלהם.
- עובדים זכאים לחופשה שנתית, וזוהי פונקציה של ותק ומספר ימי עבודה בשנה. פדיון כספי של ימי החופש אסור על פי חוק, גם כאשר העובד מבקש זאת. מותר לעשות זאת רק במסגרת סיום יחסי העבודה.
- העובדים זכאים לימי מחלה, 1.5 ימי מחלה בחודש (18 בשנה). ימי המחלה ניתנים לצבירה, עד 90 יום.
אלו הן רק חלק מהזכויות הנכנסות תחת זכויות עובדים זרים ותנאי העסקה, וכמובן שזהו פירוט כללי. ישנן זכויות נוספות כמו החזר הוצאות נסיעה, דמי הבראה, ימי אבל, הפרשות לפנסיה ועוד.
שימו לב שישנן דקויות נוספות המתייחסות לזכויות שונות של עובדים זרים בהתאם לתחום העיסוק, כמו למשל חקלאות, בניין או סיעוד. לכן כדאי להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה על מנת להבטיח כי אתם מתנהלים בצורה נכונה ואינכם מסתכנים בתביעה עתידית.
זכויות העובדים הזרים
באופן כללי, למעט כמה פרטים קטנים, זכויות של עובדים זרים זהות לזכויות של עובדים ישראלים. מעסיקים גדולים, כמו חברות קבלן אמורים לדעת היטב מהם זכויות העובדים. נכון שלפעמים ישנם מקרים של ניצול עובדים זרים, אך ישנו חוק ובתי משפט באמצעותם ניתן להבטיח את הזכויות.
חשוב להתייעץ עם עו“ד עבודה על מנת לדעת מהן הזכויות של העובדים שאתם מעסיקים, בין הם אלו עובדים ישראלים, מבקשי מקלט או עובדים זרים.
עורך דין לענייני עבודה רועי דותן מעניק סיוע למעסיקים, עובדים וארגוני עובדים לרבות: סכסוכי עבודה בהייטק, אפלייה במקום העבודה, חוזה עבודה בהייטק, חוק פיצויי פיטורין ועוד.
אל תהססו לפנות אלינו בכל שאלה בנושא. הוראות הגעה למשרדינו
זכויות עובדים זרים ותנאי העסקה | זכויות העובדים הזרים |זכויות של עובדים זרים